CNC-jyrsintä on laadun tae

Julkaistu: 31 May 2023

Äkkiseltään ei tule ajatelleeksi, että jokin koneen metalliosa on saanut alkunsa ohjelmoinnista. Näin kuitenkin on, sillä metalliosien työstämiseen tietynlaisiksi tarvitaan CNC-ohjelmointia, jonka lyhenne tulee sanoista Computerized Numerical Control. Metallin ja muovin työstöön käytetään tavallisesti tällaista numeeriseen ohjaukseen pohjautuvaa jyrsintää tai sorvausta.

Käyttökohteet

CNC-jyrsinnällä voidaan valmistaa yksittäisiä kappaleita, mutta useimmiten sillä tehdään sarjatuotantoa. Tavallisimmat jyrsittävät materiaalit ovat erityyppiset teräkset, joista korkealaatuisin on Hardox, muut metallit, kuten alumiini, kupari, messinki ja pronssi, sekä erilaiset muovilaadut, komposiitit ja lasi. Puuta voidaan myös jyrsiä ja sorvata, mutta useimmiten puun käsittely tapahtuu eri koneilla kuin metallien.

Elektroniikka- ja autoteollisuus ovat tietokoneohjatun työstön suurkuluttajia. CNC-koneistus on yläkäsite osien jalostamiseen. Sen alalajeja ovat muun muassa CNC-jyrsintä ja CNC-sorvaus. Lastuava jyrsintä on jyrsinnän hienosääteinen laji, jolla saadaan aikaan millin murto-osien tarkka tuote.

Modernissa ja automatisoidussa numeerisen ohjauksen työstökeskuksessa otetaan vastaan erilaisia tilauksia. Olipa kyseessä sitten yksittäinen tilaustyö tai sarjatuotanto, ensin on analysoitava materiaali, jota osan sorvaukseen tarvitaan. Työ etenee siten, että koneet ohjelmoidaan numeerisesti kyseisen tuotteen työstöön. Aluksi lähdetään liikkeelle palojen leikkaamisesta ja pikku hiljaa edetään hienosääteisempään työhön. Sorvaus on tavallinen menetelmä metallien työstössä. Mikäli osa vaatii hyvin suurta hienosäätöä, tulee sorvauksen jälkeen jyrsintä ja viimeisenä lastuava jyrsintä.

Muovien ja komposiittien kohdalla taas jyrsintä on tavallisempi työmuoto. Puhutaan kolme-, neljä- tai viisiakselisista jyrsinnöistä riippuen siitä, miten kolmiulotteinen lopputulos halutaan.

Palvelua ja asiantuntemusta

Asiakas voi toimittaa haluamansa osan piirustukset työstökeskukseen. Mikäli piirustuksia ei ole, tehdään työstökeskuksessa asiakkaalle sellaiset. Sen jälkeen koneet ohjelmoidaan tavallisesti CAM-ohjelmistoilla, joihin kuuluu myös WinCam-ohjelmisto, jota käytetään erityisesti sorvauksessa. Koneiden ohjelmoijien ammattitaito on ratkaisevaa, kun puhutaan hinnasta. Taitava ohjelmoija osaa suunnitella työstöprosessin siten, ettei siihen tule turhia liikesarjoja.

Hintaan vaikuttavat lisäksi osan valmistusmateriaali, koko, työn tarkkuus sekä kuinka monta erillistä työstöä tarvitaan. Luonnollisesti myös tilauksen koko vaikuttaa olennaisesti hintaan. Tyypillisten sarjojen koko vaihtelee muutamasta kymmenestä muutamaan tuhanteen kappaleeseen. Jos kahdenkymmenen kappaleen sarjaa tilataan useamman kerran vuodessa, voi sen hinta olla suhteessa edullisempi kuin yksittäisen ison erän, koska ohjelmointi on jo koneiden muistissa.

CNC-jyrsintä ammattitaidolla meiltä: Nokopa Oy.

jaa