Muovituotteiden suunnittelu tarpeiden mukaan

Julkaistu: 30 July 2021

Kaikki on melkein nykyään pakattu mitä ostat, olipa kyseessä ruoka tai kosmetiikka, kaikki pakataan joko muoviin tai pahviin. Kaupallisten tuotteiden pakkaamisella saavutetaan usein tuotteiden houkuttelevuus ja lisämyynti. Elintarvikkeiden pakkauksien tarkoitus on lähinnä auttaa pitämään haitalliset bakteerit poissa ja täten hidastaa elintarvikkeen mädäntymistä syömiskelvottomaksi.

Tuotteiden pakkaaminen on siis tärkeää monella tapaa, mutta miten muovipakkausten tuotanto tapahtuu?

Elintarvikepakkausten valmistus

Valittavissa on useita erilaisia ​​pakkausmateriaaleja. Jotkut pakkausmateriaalit ovat ympäristöystävällisempiä kuin toiset. Elintarvikepakkaukset ovat yleensä muovia, pahvia ja alumiinia, mutta niitä käytetään eri tavalla riippuen esimerkiksi elintarvikkeen säilymisen varmistamiseksi. Elintarvikepakkaukset tarjoavat keinon tehdä elintarvikkeista turvallisia, säilyttää tuoreus ja puhtaus. Elintarvikepakkaukset on tehty enimmäkseen kertakäyttöön. Suurin osa elintarvikkeista pakataan pakkauksiin, jotka ovat usein muovia. Elintarvikepakkauksiin pakataan paljon erityyppisiä elintarvikkeita, kuten lihaa, kalaa, kasviksia, rasvoja, öljyjä.

Elintarvikepakkauksien materiaali riippuu usein elintarvikkeesta. Ruokakaupan ruoka pakataan enimmäkseen lasi-, muovi- tai pahvilaatikkoon. Noutoruoka pakataan usein muovi- tai alumiinifolioon ja asetetaan sitten paperi- tai muovisäiliöihin. Nämä pussit sisältävät usein esimerkiksi muovisia ruokailuvälineitä.

Kuten jo mainittiin, elintarvikkeiden pakkaaminen tapahtuu usein elintarvikkeen säilymisen vaatimalla tavalla. Muita huomioitavia seikkoja esimerkiksi muovipakkauksen suunnittelussa elintarvikkeille voivat olla pakkauksen koko, muoto ja käytettävyys. Usein muovituotteiden suunnittelussa elintarvikealalla pyritään huomioimaan myös pakattujen tuotteiden logistiikkaa helpottavat tekijät.

Muovituotteiden suunnitteluun voi vaikuttaa siis moni asia ja yhtenä esimerkkinä kerroin elintarvikealaan liittyvien muovipakkausten suunnittelun haasteista.

Muovituotteiden suunnittelu ja valmistusmenetelmät

Muovituotteiden suunnittelu, kuten muidenkin tuotteiden suunnittelu, vaatii paljon ammattitaitoa. Muovituotteiden suunnittelijan täytyy tuntea erilaiset muovimateriaalit ja niiden valmistamiseen käytettävät raaka-aineet ja työvälineet. Suunnittelijan tulee myös tietää, minkälaiseen käyttöön erilaiset muovit sopivat ja mikä muovi sopii parhaiten lopullisen tuotteen käyttötarkoituksiin. Suunnittelijan työ voi sisältää esimerkiksi muovituotteen ulkonäön suunnittelua, rakenteen ja yksittäisten osien sekä mekaniikan suunnittelua. Mekaniikan suunnittelu voi tulla kyseeseen jos muovituotteeseen tulee esimerkiksi elektroniikkaa. Muovituotteen suunnittelussa yksi tärkeimpiä asioita on myös ottaa huomioon tuotteen materiaalivaatimukset ja huomioida kustannustehokkuus muovituotteen tuotantoa ajatellen. Muovituotteiden suunnitteluun kuuluu siis paljon huomioitavia asioita ja alan ammattilaiseen on hyvä kääntyä jos suunnittelet itselle tai yrityksellesi muovituotetta.

Lisätietoa muovituotteiden suunnittelupalvelusta voit lukea esimerkiksi Artekno Oy sivuilta.

jaa