Jääkaapeista skeittilautoihin - polyuretaanituotteiden monet muodot

Julkaistu: 13 August 2020

Jokainen meistä on joskus käyttänyt kenkiä, temppuillut rullalaudalla tai avannut jääkaapin, mutta oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että näillä voisi olla jotakin yhteistä? Vaikka ne kuulostavat hyvin erilaisilta tuotteilta, on niiden valmistuksessa usein käytetty samaa raaka-ainetta - polyuretaania. Se on moneen tehtävään taipuva muovilaji, jota on käytetty jo 1930-luvulta lähtien. Kuten monet muutkin keksinnöt, tämänkin otti ensimmäisenä käyttöönsä armeija. Polyuretaania valmistetaan monen muotoisena, muun muassa kuituna, vaahtona ja ruiskutettavana.

Polyuretaani on erinomainen lämmöneristäjä 

Nykyisessä maailmassa elintarvikkeiden kuljetus on suuri bisnes. Tuoreiden elintarvikkeiden kuljetuksessa on äärimmäisen tärkeää huolehtia kylmäketjun säilymisestä, jottei arvokas tuote pilaantuisi. Kylmäketjun toteutumiseen tarvitaan tehtävään sopivia eristeitä, joista yleisin on polyuretaani. Sitä käytetään niin teollisuudessa kuin kodin kylmälaitteissakin. Myös asunnon lämmönsäätelyssä tällä aineella on paikkansa, sillä jääkaappien eristämisen lisäksi se toimii erinomaisesti talojen eristämisessä. Hyvällä eristämisellä on suuri vaikutus rakennuksen energiatehokkuuteen ja näin ollen sen ekologisuuteen. Polyuretaani on erittäin kestävä sekä paloturvallinen materiaali. Se on kevyttä ja kosteuden kestävää. Nämä kaikki ominaisuudet ovat niin ikään edukseen rakentamisessa.

Polyuretaanituotteiden monet muodot kielivät sen monipuolisista ominaisuuksista

Polyuretaanista, eli PU-muovista, valmistetaan jääkaappien ja talojen eristeiden lisäksi myös monia muita arkisia tarvikkeita aina auton rateista sängyn patjoihin. Sitä käytetään myös erilaisten teknisten, kuten vettähylkivien vaatteiden materiaalina. PU-muovi pitää hyvin vettä ja on melko edullinen raaka-aine, joten se on suosittu materiaali esimerkiksi sadetakeissa ja lasten kuravaatteissa. Polyuretaanin ansiosta vaate ei tarvitse erillistä pintakäsittelyä, jolloin se on käyttäjälleen turvallisempi vaihtoehto. Materiaalia käytetään yleisesti myös nahkajäljitelmissä ja vaippojen valmistuksessa.

Polyuretaanituotteiden kierrätys ja hävittäminen 

Puhdas PU-muovi, jonka valmistuksessa ei ole käytetty vaarallisia liuottimia, voidaan mahdollisesti käyttää uudelleen tai sen kovetettu muoto voidaan hävittää energiajätteen seassa. Joissakin tapauksissa polyuretaani kuitenkin kuuluu sekajäätteen tai vaarallisen jätteen joukkoon. PU-muovi, kuten muutkin muovit, on perinteisesti valmistettu öljystä, mutta myös biopohjaista PU-muovia on markkinoilla. Sitä on käytössä erityisesti lääketeollisuudessa ja se tekee tuloaan vaateteollisuudessa. PU-muovi on turvallisempi vaihtoehto kuin PVC, toinen vaateteollisuudessa laajasti käytetty muovi, sillä se ei sisällä hormonitoimintaa häiritseviä myrkkyjä.

Mikäli kiinnostuit aiheesta enemmän voit lukea muun muassa tältä sivustolta lisää: Artekno Oy

jaa